Linia de fractură nu e astăzi între stânga şi dreapta

Partidul Naţional Liberal a făcut prima mutare în anul politic 2011 anunţând alianţa cu Partidul Conservator şi deschiderea spre dialog cu social-democraţii. Că această preluare de iniţiativă „i-a durut” şi pe adversari şi pe unii care ni se proclamă prieteni o demonstrează avalanşa de comentarii din zilele ce au urmat. Nu puţine pe un ton apocaliptic: vai de mine, Brătienii „se vor răsuci în mormânt”, PNL deviază spre stânga şi se aliază cu partidul securistului Felix, Crin Antonescu va înmormânta PNL prin această iniţiativă politică şi alte asemenea lucruri, pe care le-am putut citi nu numai în presa conexă puterii, ci şi pe internet. Brusc, s-a redescoperit faptul că vicepreşedintele Senatului Dan Voiculescu este un om nefrecventabil, iar PC este, nu-i aşa?, o „soluţie imorală”, că atentăm la puritatea doctrinară liberală şi că ne vindem pentru ca liderul nostru să apară la Antene.

Din păcate, în acest cor nu figurează doar cei aflaţi pe ştatele PDL, ci şi unii colegi, simpatizanţi sau comentatori independenţi a căror bună credinţă o prezum. Scriu aceste rânduri mai degrabă pentru ei, nu pentru pupinbăsiştii profesionişti. Pentru că atitudinea lor arată că nu înţeleg care e adevărata linie de fractură astăzi în politica românească şi care e miza reală a demersului politic.

În România astăzi nu există o competiţie între stânga şi dreapta politică. Dreapta vs. stânga e cel mult o temă de seminar sau una la care ne putem gândi în perspectiva unor cicluri politice viitoare, abia după ce în România se va reinstaura normalitatea. Acum bătălia se dă între un „partid-stat”, care în ultimul an a călcat în picioare toate regulile democratice, care a condus economia spre dezastru şi a îndatorat ţara, care a dus la paroxism utilizarea nedemocratică a instituţiilor de forţă şi manipulării în lupta politică şi cei decişi să se opună acestuia.

Despre ce fel de dreaptă vorbim noi în România? Este PDL un partid de dreapta? Este falimentarea sectorului privat o politică de dreapta? E cumva distrugerea clasei de mijloc un element de program al dreptei politice? Spun unii, care au, după părerea mea, o cultură politică precară, că retorica anti-stat a lui Traian Băsescu şi a PDL ar fi de dreapta. Însă nicăieri în lume vreo forţă de dreapta nu şi-a propus să distrugă statul, aşa cum face actuala putere astăzi. Vedem cumva în ceea ce priveşte statul dereglementare sau debirocratizare? Sau doar un proces programat de prigoană împotriva angajaţilor săi? E de dreapta să pui între paranteze Parlamentul, să construieşti majorităţi prin şantaj, să aplici principiul „votăm până iese cine trebuie”? Poate cineva să spună că puterea pedelistă a dat măcar un milimetru înapoi în tentaţiile ei autoritariste, ceea ce ar crea premisele unui dialog?

Să ne mai lase cei care ţin acum teoria stângii şi dreptei politice! Pentru că ei nu fac decât să legitimeze guvernarea aberantă a lui Traian Băsescu. La fel şi cei care cred că în politică operăm doar cu „Albe ca zăpada” fără trecut.

Acum e momentul unei politici pragmatice, care să formeze masa critică necesară pentru înlăturarea actualei puteri şi să genereze un proiect de reconstrucţie a societăţii româneşti în toate sferele ei – de la economie la viaţa publică. Diferenţele ideologice sunt mai puţin importante. Cei nemulţumiţi de regimul Băsescu cer un asemenea proiect. Dar el nu se poate naşte undeva „în eprubetă”, vorba Ancăi Radu, căutând tot timpul nod în papură, ci operează cu actorii existenţi astăzi pe piaţa politică, oricum infinit mai buni decât cei din tabăra puterii.

P.S. Mi-a plăcut articolul lui Codrin Scutaru despre liberalismul social, despre echilibrul între libertate economică şi justiţie socială, ce trebuie să caracterizeze o viitoare bună guvernare. Că tot au unii obsesia dezbaterii între stânga şi dreapta îi invit să-l citească.

16 comentarii

Din categoria Uncategorized

16 răspunsuri la „Linia de fractură nu e astăzi între stânga şi dreapta

  1. Gherase

    Dar unde e linia de fractura, domnule Mihalache?
    Articolul domnului Scutaru mi s-a parut un paleativ, o forma de acoperire a deciziei. Ajung atat de apropiate doctrinele incat nu mai sunt doctrine. Toata lumea vrea acelasi lucru, dar se declara diferit. Asta inteleg din articolul domnului Scutaru.
    Inteleg dorinta de a arata apropierea doctrinara de conservatori.
    Dar eu nu asta am votat si nu asta vreau de la PNL. Vreau ideile si doctrinele liberale. Vreau logica de dreapta, care pune accent pe munca, nu pe mana-ntinsa. Vreau sa-mi redati clasa de mijloc, nu sa ma inglobati intr-o masa amorfa … toti la fel

    • dmihalache

      @ Gherase: Linia de fractura este intre regimul lui Basescu, si tot ce a adus el, si cei care vor sa-l inlature pe cale democratica…

      • Gherase

        Inteleg si mai ales traiesc in economia actuala. Inteleg foarte bine necesitatea schimbarii prostului harnic din fruntea bucatelor. Dar mi-e greu sa inteleg posibilitatea si, mai ales, probabilitatea modificarii actualei situatii de fapt, pe aceasta cale.
        Imi cer scuze, dar nu vad lucrurile ca dumneavoastra.
        Activez in economia reala si stiu ce inseamna masurile luate pana acum. Chiar stiu ce-mi lipseste. Am nevoie de reducerea fiscalitatii. Am nevoie de stabilitate legislativa. Am nevoie de predictibilitate. Am nevoie de … programul liberal, acel program in care eu cred.
        Cum sa cred intr-o politica liberala radical schimbata?
        PUR a avut o doctrina ferm de dreapta. Apoi a facut pasul spre stanga. Apoi si mai spre stanga. Si a devenit PC. A fost „persona non grata”. Si, sincer, nu e partid. E … oportunitate.
        Cum s-ar schimba, total, doctrina liberala? Cum putem noi aplica o doctrina social-liberala, fara resurse? E absurd.

  2. Ramona

    Sunt de acord cu dumneavoastra ca PDL-ul este un „partid-stat”.
    Nu erati in tara in 2004, cand toata lumea a votat cu base, ca sa scape tot de un „partid-stat”?
    Acum inteleg ca a iesit prost si ne propuneti sa ne intoarcem la „partidul-stat” din 2004?

    Va urez succes!
    Pe mine oricum nu ma mai intereseaza ce „partid-stat” e la putere.

  3. MGeorge

    Cred ca orice partid ar veni la putere in Romania ar tinde sa devina partid-stat. Toate partidele tind sa acapareze absolut tot atunci cand vin la putere…posturi in teritoriu, bani pt membrii lor, afaceri cu statul etc. Poate daca PC n-ar fi fost fondat de un fost securist, ar fi fost o idee chiar buna alianta dintre conservatori si liberali. Doar in prima sa perioada (acum 100 de ani), PNL fusese un partid usor de stanga.

    • Ramona si George. Chestia cu partidul-stat este adevărată, desi se poate spune (si dovedi) ca PNL in perioada Tăriceanu a fost asa ceva in mult mai mica măsura decît guvernările FSN/PSDR sau perioada actuala. Cred ca una dintre cauzele ce au facut ca partidele odată ajunse la putere sa fagociteze administrația de stat a fost faptul ca ele au cautat sa isi maximizeze cîștigurile pe perioada guvernării si deci nu au fost interesate sa creeze o legislație care sa stabilizeze posturile înalte din administrațiile publice (ma refer la ministere, direcții descentralizate, agenții guvernamentale, etc). Crin a promis o altfel de relație intre clasa politica și stat, PSD-ul aflat acum in opoziție este și el de acord cu principiul (adevărat, nu uit ce au făcut imediat ce au preluat puterea alături de PDL…)
      Existenta unei alianțe care sa asigure o majoritate guvernamentala stabila pentru o durata mai mare decît un ciclu electoral ar fi o premisa esențială pentru ca partidele componente sa privească mai relaxat relația lor cu statul…
      Părerea mea!

  4. Gherase: ca sa intaresti clasa mijlocie (sa o dezvolti, zic eu) trebuie sa ai putearea. Deocamdata coalitia la putere distruge clasa de mijloc. In mod traditional un profesor de liceu sau un medic (chair tineri fiind) ar fi avut dreptul sa se inscrie in randurile acetei clase de mijloc; crezi ca un profesor tanar cu un venit de 700-1000 de lei mai este clasa mijlocie? Deci, PNL trebuie sa ia puterea… si pentru acest lucru din partea mea se poate alia si cu draku’ (aka Vadim, daca maghiarii nu vor sa intre intr-o mare coalitie antipedelista). Restul sunt vorbe, politica se face pe putere, puterea se obtine prin voturi, voturile inseamna capacitate de a coaliza forte politice in jurul unor interese majore… in cazul asta interesul major este scaparea RO de ciuma oranj.

  5. Total de acord cu articolul! Problema mea nu e eventuala mezalianta sau intinare a puritatii doctrinare a PNL (sa fim seriosi…), ci faptul ca toate miscarile astea inca nu produc solutii pentru schimbarea acum a majoritatii parlamentare. Ma tem ca opozitia s-a cam hotarat/resemnat sa ne lase cu Boc si ai lui pana in 2012 si doar se preface ca are un plan pe termen scurt, de fapt vizand viitoarele alegeri. Mai pe larg: http://rational-idealist.blogspot.com/2011/01/carul-inaintea-boilor-ro.html

  6. atreides

    ”Dar mi-e greu sa inteleg posibilitatea si, mai ales, probabilitatea modificarii actualei situatii de fapt, pe aceasta cale.” Ar fi fost bine sa existe o alta cale, din pacate pana acum nimeni nu a vazut-o si ma tem ca nici nu exista. Caci este absolut utopic sa ne inchipuim ca PNL ar putea sa ia 50% mergand singur in alegeri.

  7. Pingback: Victor Ponta anunta pe blogul sau obiectivele Aliantei PSD-ACD. Care e miza? « cristinamarcus

  8. vali plesca

    ”Linia de fractură nu e astăzi între stânga şi dreapta”, ci intre basescu si ceilalti. i-auzi. justificarile post factum sunt jenibile. nimeni nu comenteaza nimic intr-un partid care ar cultiva libertatea (chiar, ce-i aia?). dar sa zicem ca asa e. intrebarea intrebatoare e, atunci, de ce peneleii au clamat incontinuu ca sunt unicii si perfectii politruci de dreapta? si acum? acum 🙂 : Linia de fractură nu e astăzi între stânga şi dreapta. si inca ceva. se bate atata moneda pe coagularea opozitiei. nu inteleg ce coagulei. oricum ai aduna 25 plus 0 tot 25 iese.

  9. Emil

    Am citit in luarile de pozitie asertiunea precum ca orice partid odata ajuns la putere tinde sa devina partid_stat . Ma duc cu gandul in istoria noastra apropiata si constat ca perioada in care liberalii au fost la putere a fost de departe cea mai putin riguroasa in a pune in practica un astfel de plan. Recunoasc nu stiu care ar fi fost politica lui Tariceanu daca s-ar fi bazat pe o majoritate de dreapta in parlament . Poate electoratul are memoria scurta , politicienii nu isi pot permite acest lux . Am o vorba la care fac trimitere cand aud cantecele de sirena lansate catre PDL in directia liberalilor – Nu poti merge la pescuit cu cel ce ti-a sedus nevasta – Nu poti incepe o constructie cu un partener venal , nu poti avea o relatie contractuala cu cineva care nu respecta nici o regula , uitati de dreapta ori de stanga , uitati de pretinse directii doctrinare , tineti minte un singur lucru, acum tara este pe mana unor populisti , discretionari , incoerenti , lipsiti de etica si morala cum Romania nu a mai avut parte niciodata . Nu incerc sa acreditez ideea ca o schimbare de natura celei care se anunta ar elimina cu desavarsire racilele pe care le-am amintit sau altele de care nu am adus vorba insa cu siguranta le-ar aduce in subsolul politicii in buna masura . Nu cred ca “viitorul luminos” ar putea veni odata cu schimbarea propusa cred insa ca macar ar lasa deschis minimul orizont deschis pentru ca economia sa se dezvolte si relatiile sociale sa capete valente acceptabile. emil_stefarta@yahoo.com

  10. Arogantu'

    @Gondolin
    As fi foarte interesat sa aflu ‘dovezile’ in privinta existentei partidului-stat in perioada guvernarii Tariceanu.
    Oricit m-as stradui – nu le observ, poate ca am lipsuri mai mari decit stiu eu …:D

  11. Cei care joaca rolul disperatilor , o fac cu un scop sigur, incercarea esuata din start de denigrare a a aliantei impotriva sistemului canceros/ malignizat care a cuprins Romania , in ansamblul ei, regimul Basescu/Udrea. Nu sunt nici pe departe un simpatizant al stangii dar sunt constient ca singura solutie ramane poriectul unitatii opozitiei. Basescu este constient ca reusita acestei miscari strategice va avea un efect catstrofal asupra viitorului sau politic ,atat pe el cat si pentru grupul infractional din jurul lui.
    Semnalele din afara sunt cat se poate de clare: Basescu & CO, OUT !

  12. Emil

    Gestul politic pe cale sa se produca poate fi folosit si pe post de hartie de turnesol , putem folosi acest moment si pentru a identifica false identitati si a contura mai bine elemente aflate pana acum „in adormire” . Odata identificati virusii vom reusi poate sa dezvoltam anticorpi noi necesari in asigurarea vigorii si coerentei atat de necesare asezarii tarii in parametrii normalitatii si bunului simt.

  13. Pingback: Liberalii, Alianta de Centru Dreapta si manipularile cu “stanga si dreapta” « transildania

Lasă un comentariu