Sistemul electoral. Nevoia unei discutii fara populisme si ipocrizie

Sunt unii care in aceste zile vantura in continuare ideea schimbarii sistemului electoral. Un scrutin uninominal in doua tururi, ameninta voalat anumiti lideri, ar avantaja partidele mari si ar putea scoate de pe scena politica PNL-ul. Schimbarea sistemului electoral e folosita tactic, fie in relatiile dintre partide, fie in raporturile din interiorul partidelor. Eu cred insa ca dincolo de pozitionarile de ordin tactic, avem datoria unei dezbateri de fond privind efectele introducerii scrutinului uninominal in alegerile din 2008.

La prima vedere, clasa politica rezultata din votul uninominal nu mi se pare calitativ mai profesionista decat „listacii” pe care ii incrimina Traian Basescu. N-am vazut nici mai multe proiecte de lege adoptate, nici o coerenta mai mare in activitatea legislativa, nici chiul mai putin, iar ziarele se citesc in acelasi ritm ca in Parlamentul ales pe liste de partid.

In schimb, „uninominalii” au o mai mare lejeritate in a ceda presiunilor de santaj din partea puterii, invocand, bineinteles, faptul ca electoratul din colegiile lor ar fi mai bine reprezentat astfel. In mod paradoxal, uninominalul a devenit ideologia de justificare a tradarii spre putere.

Un alt efect „benefic” al votului uninominal a fost cresterea exponentiala a cheltuielilor de campanie si a mitei electorale pentru castigarea mandatului. In medie, cheltuielile de campanie depasesc salariul cumulat al unui parlamentar in 4 ani de mandat. E deci de presupus ca nu salariul este principala sursa de venit a alesului, ci probabil banii obtinuti din trafic de influenta.

Reducerea numarului de parlamentari va avea drept consecinta cresterea in continuare a cheltuielilor de campanie, transformand legislativul mai degraba intr-un for ales pe baze cenzitare.

Sunt doar cateva dintre observatiile mele privind consecintele politice ale modificarii legislatiei electorale in anul trecut. Cred ca inainte de a ne apuca sa facem inca o data institutiile praf prin modificari de inspiratie populista, cedand presiunilor lui Traian Basescu de frica opiniei publice, avem datoria unei dezbateri serioase.

Dar ea trebuie purtata fara ipocrizie. Varujan Vosganian are un comentariu foarte interesant pe care va recomand sa-l cititi aici.

5 comentarii

Din categoria Uncategorized

5 răspunsuri la „Sistemul electoral. Nevoia unei discutii fara populisme si ipocrizie

  1. Crocodilul

    De acord cu dumneavoastra dar cum propuneti sa-l blocam pe violetul de la cotroceni care nu este altceva decit un incompetetent notoriu

  2. Domnule deputat,

    Desi mi se pare mai corect votul pe liste – oamenii voteaza un partid mai ales, vor si ca partidul lor sa le propuna un om pe masura in acel colegiu.

    Sistemul din 2008 a fost unul care a nemultumit pe toata lumea – nici proportionalitatea nu s-a realizat, sensul votului fiind schimbat, nici nu au ajuns in Parlament cei mai votati oameni.

    De aceea eu militez pentru sistemul majoritar in 2 tururi. Am realizat si o simulare pe rezultatele din 2008, considerand un oarecare sprijin reciproc intre PSD si PNL si rezultatele sunt interesante: PSD are cel mai mult de castigat iar PDL cel mai mult de pierdut. Surprinzator PNL ar lua chiar un mandat in plus.

    Ce e mai interesant este ca daca plec de la aceleasi ipoteze si presupun si ca in 2012 PDL scade cu 2%, pe care le ia PNL, liberalii ar avea mai multe mandate decat PDL.

    Daca vreti ca trimit simularea pe mail. E ft usor modificabila, e tot sistematizat.

  3. Eu am fost de la inceput impotriva votului uninominal.
    Spuneam de atunci ca nu va face minuni…ba din contra, va intari rolul baronilor locali si a mafiotilor.
    Asta spuneam de atunci, ca nu „fotbalistii si manelistii” ar fi avantajati, ci baronii locali.

    O varianta mai buna poate ar fi una de compromis – asa cum propune Adrian Nastase.

    In privinta PNL-ului, cred ca partidul ar trebui sa isi faca si un plan pentru eventualitatea in care sistemul de vot va fi schimbat.

  4. victorionescu

    In general si in alte tari, votul uninominal in doua tururi a facut ca sa ramana doar doua partide mari si unul sau doua mai mici, jucand rolul de partide balama. Singura diferenta este ca sistemul din Romania nu este atat de democratizat incat sa sustina un asemenea sistem.

Lasă un comentariu